vrijdag 27 februari 2009

Digitale freddie de vlieg

Omdat ik in mijn tweede week de kleuters de kans wou geven om eens met de computer aan de slag te gaan en om foto's te laten bewerken, heb ik besloten om ook een digitale freddie de vlieg te maken. Deze kunnen ze dan gebruiken op de foto's en deze wordt ook gebruikt op hun afscheidskadeautje aan het einde van de derde stageweek.


Ons audiovriendje Freddie!


De kadertjes waar hun zelfgemaakte foto in komt !

maandag 23 februari 2009

uittesten activiteiten invalshoek beeldkijken door de ogen van de vlieg :)


bewerken van beeld

Dag 4: Carnaval op school

op vrijdag was het dan eindelijk zover. Het was carnaval. doordat er heel wat te doen was: kleuters aankleden, shminken, pannekoeken bakken en nadien natuurlijk opeten, een echte carnaval modeshow,... is er niet echt veel audio aan te pas gekomen. De kleuters maakten wel enkele beelden van de activiteiten met de camera en het fototoestel. dit vonden ze natuurlijk enorm leuk.

hieronder komen de beelden nog :


Dag 3: opstart kortfilm Bzzzzz met Freddie de Vlieg

Vandaag stond er een klassikale opstart van de Kortfilm Bzzzz op het programma. Het was hierbij de bedoeling om de Kleuters gericht te laten luisteren, al eens kennis te laten maken met het kortfilmpje en Freddie de vlieg.
Omdat de kleuters op donderdag twee maal opgesplitst worden, kreeg ik de kans om de activiteit eerst bij de 5-jarigen en dan bij de 4-jarigen klassikaal aan te brengen.

Ik vertelde de kleuters dat mijn vriendje Freddie de vlieg met een probleem zat, hij had iets gevonden op de zolder. Het was een geluidsbandje. Een geluidsbandje van een echte film. Maar Freddie vroeg zich eigenlijk wel af waarover die film dan zou gaan. Samen met de kleuters zochten we dat uit.

Eerst luisterden de kleuters naar de geluidsband van de film Bzzz. Het was de bedoeling dat ze gericht luisterden en dat ze probeerden te verwoorden wat ze hoorden. (net zoals bij de geluidenkwis)
Wat me onmiddelijk opviel was dat dit al veel vlotter ging als aan het begin van de week zowel de 4- als 5-jarige kleuters haalden er enkele geluiden onmiddelijk uit zoals:
- de radio
- de vlieg / bij
- water

Eens de kleuters de geluidsband beluisterd hadden, zette ik elk geluid nog eens afzonderlijk op. zo moesten ze zich maar concentreren op één geluid en verzamelden we al snel zo goed als alle geluiden
.

Natuurlijk kon Freddie daar nog niet echt veel mee. Nu wist hij wel al waar de geluiden van het filmpje vandaan kwamen, maar waarover het filmpje ging dat wist hij nog niet.
Hierdoor besloot ik met de kleuters eens te brainstormen. we schreven alle geluiden op dat we hoorden en ik liet de kleuters fantaseren over wat het filmpje nu zou gaan, rekeninghoudend met wat ze gehoord hadden. Ze kwamen tot de volgende verhalen :)

donderdag 19 februari 2009

een kijkje in de audiovisuele hoek

Bovenaan de trap:
het logo + de foto's door de kleuters gemaaktDe sorteerbakjes voor het materiaal:

Het geluidenbord met al de tekeningen op:
De computers : (hier staat vanaf morgen ook een tweede laptop naast)De tafel met de CD speler voor de geluiden:Ons audiovriendje: Freddie de vlieg
De Brainstorm bij de geluidenband van Bzzzz ( 4 + 5-jarigen)
Dag 2 : verkennen van audiovisueel materiaal

Vandaag nam ik het laatste groepje kleuters mee op geluidentocht. Ze waren nog steeds enorm enthousiast om op zoek te gaan naar de verschillende geluiden. Deze keer bestond de groep uit 7 4-jarige kleuters. wel een beetje druk.

Allereerst beluisterden we nog eens het te raden geluid! we tekenden allemaal wat we dachten dat het geluid was en hingen het omhoog aan het bord in da audiohoek.
Daarna maakte de kleuters zelf geluidjes. alleen de "plop" met de vinger in de mond was nog wat moeilijk. Ook deze groep koos er nadien voor om geluiden op te nemen in het WC-gebouwtje. Ze gingen alsvolgt tewerk:

Eerst op zoek naar een geluidje: De kraan!!Microfoons in de aanslag !


Nog even bijsturen ... " nee, het moet zooo..."
En klaar om op te nemen !

Nadat ze het geluid van het water opnamen, namen ze ook nog het geluid van de blazer op.
zo leek het net of ze hun handen hadden gewassen :)
Eens de geluiden opgenomen waren, werden ze nog eens beluistert. Gek hé, nu kan ik de kraan ook hier in de klas horen!

Na de middagspeeltijd was er nog vrij spel in de Audiovisuele hoek:

Vrij experimenteren met de fototoestellen

lachen naar het vogeltje!in volle actie!


nog even wat uitleg geven!vrij spel met de geluidenkoffer...luisteren naar digitaal prentenboek van Woeste Willem !
Er zijn ook videobeelden van het zelfstandig spel, maar deze worden niet gepubliceerd omdat ze deel uitmaken van een observatie

Beluisteren geluidenverhaal "De maan"
Wat me vandaag echt opviel is dat sommige kleuters echt openbloeien bij het werken met audiovisuele media. De kleuters waren allemaal heel betrokken en genoten van de verschillende mogelijkheden in de audiohoek.
Morgen is er de klassikale opstart met Freddie de vlieg. wegens organisatorische redenen komt deze in plaats van op maandag pas morgen aan bod.

woensdag 18 februari 2009

Telkens weer verrassingen :)


deze foto vind ik echt fantastisch! Ik heb zelf geen enkele foto getrokken enkel de kleuters doen dit. Hierdoor word ik elke dag verrast door onverwachte beelden die de kleuters gemaakt hebben. Dit is er dan ook een van. Het is wel even bewerkt.


maandag 16 februari 2009

Sfeerbeelden DAG 1: deel 2

In de namiddag nam ik de derde kleuterklas. De kleuters waren dolenthousiast om op geluidentocht te vertrekken, na de reacties van de 4-jarigen trappelden ze al om te kunnen beginnen.

Eerst brainstormden we over de geluiden, wat we zouden kunnen opnemen, waar, en wat hen vooral het leukste leek.

In tegenstelling tot de 4-jarigen kozen zij voor een totaal ander geluid. Terwijl de kleuters van de tweede kleuterklas kozen voor redelijk concrete geluiden zoals het geluid van een rits en dat van een deur besloten de 5-jarigen om het geluid van een doorspoelende WC op te nemen, ik vond het een geweldig idee en we gingen op pad...


Brainstorm geluiden


Hieronder enkele sfeerbeelden van de activiteiten met de 5-jarigen:


Eens bij de wc aangekomen maakten ze alles klaar om op te nemen. twee kleuters gingen klaarstaan om het geluid op te nemen.
we hadden natuurlijk ook een reporter aangeduid die foto's nam van het hele gebeuren.


het bakje van het materiaal kan ook dienen als hoofddeksel :)

onze geluidsvrouw van dienst die moest luisteren of het geluid er wel goed opstond!

nog een geluidsvrouw die het geluid zou opnemen

samen met de andere geluidsman :)
het opnemen zelf : we hadden natuurlijk ook iemand nodig die ging doorspoelen ! 1, 2, 3...

daar gaan we!!

Nadien namen we buiten nog het stappen van onze voeten op:nog even de microfoon testen


we wisselden van rol en namen het geluid weer op

een nieuwe geluidsvrouw...
ook de opnameapparatuur werd door een andere kleuter bediend ! zo kwam iedereen is aan de beurt.
Nadien was er vrij spel in de audiohoek. De kleuters experimenteerden met de verschillende geluidsmaterialen uit de koffer. Sommige kleuters deden dit voor de webcam, maar vermits dit bij een observatie hoort wordt dit niet gepubliceerd.

Invalshoek geluid: Dag 1 (deel 1)

Maandag 16 februari 2009

Observatie groepje taalarme kleuters:

komt niet op de weblog


Vertellen prentenboek kapitein bleekscheet:

De kleuters hebben al een week thema piraten achter de rug. Ze zitten dan ook helemaal in het thema. Ik heb het prentenboek dan ook gebruikt om tot de opstart van mijn activiteiten te komen. Dit grotendeels omdat het verhaal zich leent tot het maken van een geluidsverhaal. Bij elke gebeurtenis kunnen de kleuters aan het eind van de week zelf geluiden zoeken. Na het vertellen van het prentenboek ben ik overgegaan naar de geluidenquiz thema piraten.

Geluiden Quiz thema piraten

Voor deze quiz had ik enkele geluiden bij elkaar gezocht die verbonden waren met het thema piraten:
Kanon :
http://www3.ledamay.com/freebies/goodies/Audio/2000_WAVES/HELLFIRE.WAV
Water:
http://cityofkoroba.ssws.us/media/splash.wav
Schrobben van het dek:
http://www.ndrr.com/rmr_faq/Sounds/sand2.wav
Deur:
http://whiteboard.bristol-cyps.org.uk/nwn_week1/Using%20Sound%20and%20Video/Sounds/Domestic/SHUTDOOR.wav
Golf:
http://www.mp3item.com/soundeffects/seawave03.wav
Meeuwen :
Deurbel:
http://www.earthstation1.com/SFXs/SFX_Wavs/doorbell.wav
Papegaai:
http://nickandrozane.com/Sounds/ChatteringattheWindow.wav

De kleuters kregen hierbij de opdracht van goed te luisteren naar het geluid. Ze mochten hierbij vrij verwoorden wat ze hoorden. Wegens internetproblemen op school heb ik maar 1 geluid kunnen laten horen. .. Het geluid van het kanon. Enkele reacties van de kleuters: onweer, bliksem, water, duiker, … Sommigen verwoorden ook dat het een spin was. Dit kwam doordat enkele kleuters keken naar het beeld op het scherm. In windows mediaplayer heb je soms zo bewegende lijnen als je muziek opzet. Hierdoor dachten de kleuters bij het zien van deze lijnen aan een spinnenweb. Goed om te onthouden dus: geen voorstelling van het geluid laten zien, enkel het geluid laten horen.

Geluidsband: “het geluid”

Hierbij is het de bedoeling dat de kleuters een weekje gaan nadenken over wat het geluid nu net kan zijn. Na even denken herkenden enkele kleuters het geluid van een rits, andere kleuters dachten dan weer aan andere dingen. Met het eerste groepje heb ik hun ideeën al op papier gezet. Even op een rijtje:
- Een tent met een rits
- Een tent
- Een rits zelf
- Water
- Bliksem
- … (kon niet verwoorden wat hij getekend had)

Geluidentocht: op zoek naar geluiden

Naar aanleiding van dat geluid ben ik met het eerste groepje (4-jarigen) op geluidenonderzoek gegaan. Ze besloten om het geluid van een rits eens op te nemen. Hiervoor gingen we naar de gang, jassen genoeg natuurlijk . eerst produceerden de kleuters het geluid van de rits enkele keren. Ze besloten dat de jas van Mustafa het leukste geluid maakte en hiermee gingen we dan ook aan de slag.
De taken werden verdeeld zodat iedereen wel iets te doen had:
- Iemand had de microfoon
- de opnameapparatuur
- De hoofdtelefoon
- Het fototoestel
- En twee kleuters voerde de handeling uit


Wat me onmiddellijk opviel is dat de kleuters enorm geboeid waren door het zelf doen en zelf uitproberen. Ook het aandoen van de T-shirts vonden ze geweldig. Een speciale T-shirt voor een speciale activiteit.

We zochten samen nog een voorwerp dat geluid maakte. Dit werd uiteindelijk de deur. Heel concrete dingen dus. De rollen werden omgewisseld zodat iedereen eens een ander taakje had. Ook dat verliep vrij vlot. De kleuters hebben ook zelf foto’s genomen van het hele gebeuren.
Nadien beluisterden we in de audiovisuele hoek de opgenomen geluiden en bekeken we de zelfgemaakte foto’s van onze reporters. Ze gingen ook nog even vrij aan de slag met de geluidenkoffer maar hierna was het al tijd om de boterhammen te gaan opeten.

Hieronder vind je enkele sfeerbeelden van de activiteiten die we in de loop van de dag uitvoerden:
Beluisteren van 'het geluid' in de audiovisuele hoekZelf geluiden opnemen : het geluid van een rits

Het geluid van de deur


In de namiddag ging ik me de 5-jarigen aan de slag (zie deel 2)